Запитання сексологу: Чи погоджуватись на прощальний секс?

J9dPJcVp17I

Коментує сексолог, Олена Одеська

Ми розстаємось, і партнер запропонував секс на прощання. Чи допоможе це поставити крапку в стосунках чи все ж завдасть болю? Боюся, що цей інтим розбудить бажання відновити відносини, адже це не я – ініціатор розриву. Але коли подумаю, що більше близькості між нами не буде, дуже хочеться погодитися!

Відповідає експерт сексолог Psychology Service, психотерапевт Олена Одеська.

Про секс на прощання зараз є багато сперечань, причому діапазон думок – від “обов’язково” до “ні в якому разі”. Безперечним є одне: секс на прощання – це завжди event (подія). І досить часто після такого прощання ми знову говоримо “Привіт”, і наші стосунки виходять на якісно новий рівень. Але сподіватися на такий результат – не найкраща мотивація, тому що це маніпуляція, коли ви відкрито говорите про розставання, а на справі домагаєтеся єднання. Слід зауважити, подібні ігри часто завершуються розчаруванням або конфліктами. Залишимо зараз маніпулятивні функції прощального сексу, які багато хто тримають, як “джокер” в рукаві, щоб схвилювати або повернути партнера, і спробуємо розібратися в цій далеко не простий темі.

HeMQ-Ia4-MA

Перший важливий момент, від якого залежить, чи підійде вам ця форма прощання – це ваша установка на пошук нового або збереження старого. Наші сексуальні стратегії закладені генетично, ми з ними народжуємося, і умовно їх можна поділити на дві групи: стратегія гомеостазу, збереження (людей, яким дісталася така стратегія, назвемо їх   “хранителі” і стратегія морфогенезу – змін, розвитку (їх ми назвемо “мисливці”). Стать далеко не завжди визначає стратегію. Представники цих двох груп зустрічаються і серед чоловіків, і серед жінок.” Мисливці “люблять стан закоханості, дофаміновий концентрат (саме цей гормон відповідає за яскраву емоційну складову). Таким людям часто здається, що у стосунках з’явилася нудьга, коли знижується рівень дофаміну, і психологічно вони набагато легше переживають розлучення. Такі партнери найчастіше стають ініціаторами сексу на прощання, і отримують яскраві незабутні емоції. “Мисливці” та “мисливці” з радістю піднесуть цей прощальний подарунок, нехай навіть заливаючись сльозами.

А ось для “хранителів”, які більш чутливі до окситоцину (гормону прихильності), прощальний секс може стати справжніми тортурами. Їм від такого експірієнс краще відмовитися. Там, де для “мисливця” яскравий фінал – це гідне завершення стосунків, для “хранителя” може бути надією на другий шанс, і ця різниця в сприйнятті принесе йому біль. Прощальний секс для “мисливця” – це завжди гонорар, а для “хранителів” – новий аванс.

aA2TUUqd_Do

Другий важливий момент: цінність для вас людини, з якою прощаєтеся. Тут важлива “золота середина”. Якщо вам вже не хочеться бути з цією людиною, цінність секс-партнера невелика, то прощальний секс ризикує стати не просто жирною крапкою, а потворною плямою, викликати почуття провини і неприязні до себе та партнера.

Якщо ж ми прощаємося з дуже цінною людиною, яку ми любимо дотепер, прощальний секс може стати чимось дуже значним, що дасть яскраве мазохістське задоволення. Розставання буде пристрасним і драматичним. Але є ризик, що «медовий місяць розставань» затягнеться надовго, і це завадить тверезо прийняти факт закінчення стосунків, відпустити минуле.

Коли стосунки вичерпують себе, пари розлучаються по-різному. Буває, у одного з партнерів залишається потяг, приємні спогади, а в іншого туга, вакуум. І якщо сталося так, що вам «вручили запрошення» на «секс на прощання», подумайте про те, що це для вас, перш ніж прийняти запрошення.

Автор: Олена Одеська

Запис на онлайн консультацію по скайпу
Запис на онлайн консультацію

Дякуємо, що звернулись до Psychology Service. Залиште свої контакти для реєстрації на Online консультацію, ми зв’яжемось з Вами найближчим часом.

Номер телефону на випадок якщо не зможемо з вами звязатись:

X
Регистрация
Регистрация

Спасибо, что обратились к Psychology Service. Оставьте свои контакты для регистрации!


X
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок


×
Реєстрація
Реєстрація

Дякуємо, що звернулись до Psychology Service. Залиште свої контакти для реєстрації!


X
Записатись на зустріч: "Таємниці щасливих стосунків"

Ваше ім'я (обов'язково)

Ваш телефон (обов'язково)

Ваш Email

X
Записатись на консультацію до Анни

Дякуємо що звернулись в Psychology Service. Будь ласка, залиште свої контакти та інформацію.


Ваше ім'я*

Ваш email*

Записатись на:*

Примітка

X
Записатись на консультацію

Дякуємо що звернулись в Psychology Service. Будь ласка, залиште свої контакти та інформацію.


Ваше ім'я*

Ваш email*

Записатись на:*

Примітка

X
Задати питання

Дякуємо що звернулись в Psychology Service, завжди готові відповісти на всі Ваші питання. Для зв’язку залиште свої контакти.


Ім'я

Телефон*

Email*

Повідомлення

X
Залишити відгук

*

Маєте бажання додати своє фото?

X
Записатись на консультацію

Дякуємо що звернулись в Psychology Service. Будь ласка, залиште свої контакти та інформацію.


Ваше ім'я*

Ваш email*

Записатись на:*

Примітка

X