Як пережити ампутацію чи паралізованість? Поради психолога

Поради психолога:

Кожній людині, яка зазнала ампутацію чи діагноз паралізованості необхідний час для адаптації до нового життя. Успішність та швидкість такої адаптації є різною і залежить від унікальності кожної особистості, її особистих цінностей, сили духу, життєвого досвіду, стосунків та підтримки яку має, вміння віднаходити сенс в змінах в її житті. Та те, як особисто ви обиратимете приймати зміни, допомагатиме вам в подальшому та впливатиме на якість вашого життя на довгі роки. І це дійсно залежить від вас!

22Що є нормальним відчувати?

Діапазон відчуттів в наслідок ампутації чи паралізованості може бути досить широким і водночас полярними. Спочатку у вас може проявлятись тривога, пригнічений настрій, шок, заперечення, безнадійність, безпорадність, гнів спрямований на себе, членів сім’ї чи на того, хто піклується про вас, амбівалентні переживання оптимізму, потім відчаю, згодом знов оптимізму. Ці почуття іноді можуть нагадувати божеволення. Та це не так! Все це є нормальною і очікуваною частиною процесу загоєння та гармонізації душі. Впоратися з силою таких почуттів допомагають способи, які ви раніше використовували, щоб впоратися з щоденним стресом. Наприклад, читання книг, перегляд кінофільмів, слухання музики, проведення часу з домашніми улюбленцями. Іноді внаслідок різких фізичних змін, важко зосередитися тому, це нормальним шукати й відкривати нові такі способи.

Те, що дійсно допомагає, це відкриття сенсу й позитивного значення своєї нової фізичної структури.

Наприклад, деякі люди тільки після ампутації усвідомлюють та розуміють, що є насправді важливим в їх житті, наскільки сильними вони є та наскільки креативними вони можуть бути, коли знаходять нові способи робити речі. Приділіть собі час подумати та відповісти собі на запитання: які сильні сторони вашої особистості відкриваються в вас зараз? Які нові відкриття до вас приходять? Як своїм досвідом ви  можете допомагати іншим?F6tjlajujq0

Не переживайте за те, як інші будуть сприймати вас. Зазвичай люди, спілкуватимуться з вами на тому ж рівні комфорту, наскільки вам є комфортно самим з собою. Не дивлячись на зовнішні зміни, важливо залишатись таким ж внутрішньо. Розвивайте позитивне ставлення до себе. Це буде віддзеркалюватися вам іншими людьми.

Проговорюйте з близькими те, що є природнім сказати.

В той час коли ви відчуваєте внутрішню розпач, так само її переживають ваші рідні та близькі. Хоча вони можуть цього не показувати та вони переймаються вашою ситуацією й приймають зміни в вас, як свої. Тому, щоб не створювати зайвої напруги дуже важливо відкрито та зі спокоєм проговорювати свої почуття, відверто та чесно ділитись з ними своїми переживаннями, то ж у відповідь вони будуть вчиняти так само й це даруватиме вам легкості.

Цінуйте, ваше тіло, оскільки воно як і раніше продовжує працювати для вас.

Фокусуйте свою увагу не на тому, що ви втратили, а на тому, що у вас є. Розподіляйте свої сили. Будьте об’єктивними звітуючи перед самим собою наскільки багато сил вам потрібно, щоб пройти той чи інший шлях та давайте собі заслужений кредит.

Турбуватись про себе фізично зараз важливіше, ніж будь-коли. Саме краще, що ви можете зробити для вашого тіла- це вести здоровий та спортивний спосіб життя! Відкривайте нові способи тренувань та навантажень. Слідкуйте за вашим харчуванням та дієтою. Це допоможе зберегти ваш загальний стан здоров’я у відмінному стані.

Важливо пам’ятати, що ви контролюєте своє життя та здатні впливати на те, що в ньому відбувається в бік бажаного.

Не дивлячись на те, що раніше ваші близькі проявляли турботу і робили багато речей за вас, якнайшвидше візьміть під контроль ті рішення та дії, які ви можете робити самі. Будьте відвертими з собою в визнанні того, що ви можете робити самостійно, а в чому є  нормальним попросити допомоги. Так одразу посилюватиметься відчуття власних сил і стан незалежності від інших, що додасть вам більшого комфорту просити допомогти там де це дійсно є вам необхідним.

85d02dd57bc75bebc2f48bb7330505caЖивіть теперішніми можливостями. Відпустіть своє минуле, це допомагає тримати фокус своєї уваги на можливостях, які відкриваються у теперішньому та сприяють вашому майбутньому. Життя тут і зараз допомагає прийняти те, що змінилося, й робити дії для реалізації вашого життя сьогодні.

Турбуйтесь про свій внутрішній світ. Зовнішній вигляд є лише невеликою частиною усього цілого, що ми собою являємо. Щодня приділяйте час тому, що наповнює вас духовно, підкріплює ваш дух та додає гарного настрою. Це можуть бути молитви, медитації, дихальні вправи, музика, перебування на природі, спілкування з позитивними людьми, які вміють слухати та відверто відповідати на ваші запитання. Духовність допомагає тримати глибокий зв’язок з дещо більшим ніж повсякденні турботи. Піклування про свій внутрішній світ допомагає зрозуміти, та відчувати відкриті межі свого розвитку й удосконалення. Саме в духовній роботі над собою, можна відчути та зрозуміти, що є новим сенсом і що додаватиме сил рухатись вперед своїм життям.

Ведіть записи своїх внутрішніх відкриттів, успіхів, мрій, цілей та ресурсів. Це є корисним, щоб аналізувати й систематизувати ваш розвиток й рух до бажаного.

Якість стосунків з вашими друзями, рідними та партнером залежить від вас. Це ілюзія, що ваша фізична форма впливає на ставлення до вас, як до особистості. Зміни у вашому тілі не робить ніякої різниці в ваших відносинах. Ви маєте продовжувати спілкуватись з іншими людьми, насолоджуватися життям на рівні з іншими, бути сміливими та соціально активними, пам’ятайте про це.

Впевненості у собі і почуття власної гідності в вашому розумі, а не в частині тіла, яка не функціонує. Ви, як і раніше, та ж цінна людина, якою ви і були до цієї втрати і ваша сила та міць вашого духу в оптимістичному погляді на життя та бажанні рухатись, розвиватись і бути щасливим.-ZtUQeHlaZo

Турбуйтесь, щоб ваше перебування з іншими людьми й поява в соціумі були максимально комфортними для вас. Завчасно продумайте про те, щоб могло б допомогти вам впоратися з різного роду навантаженнями, до чого слід бути завчасно готовим. Якщо необхідно, вирішіть, хто буде супроводжувати вас і що ще вам потрібно щоб уникнути непередбачених моментів й зробити своє перебування в соціумі позитивним.

Звернутися  до психолога, це є нормальним проявом турботи про себе та про своє майбутнє. Сильні та складні внутрішні переживання, які ви переживаєте внаслідок адаптації до змін є природнім процесом який потребує певного часу для прийняття й проживання досвіду свого потрясіння.  Якщо ви відчуваєте, що вам потрібна підтримка більша ніж вам можуть дати ваша родина чи друзі або вас переповнюють сумні та песимістичні думки з якими не легко впоратись, ви завжди можете потурбуватись про себе та звернутись за професійною консультацією психолога, який допоможе віднайти ресурси та позитивно реалізовувати своє подальше життя.

Однією з місій Pychology Service є подолання наслідків трагічних подій та сприяння покращенню якості життя кожного члена суспільства нашої Батьківщини. Тому, в разі необхідності, ви завжди можете звернутись до кваліфікованих фахівців психологів центру Pychology Service. Консультації воїнам АТО надаються безкоштовно.

З любов’ю, Мирослава Василькова

Запис на онлайн консультацію по скайпу
Запис на онлайн консультацію

Дякуємо, що звернулись до Psychology Service. Залиште свої контакти для реєстрації на Online консультацію, ми зв’яжемось з Вами найближчим часом.

Номер телефону на випадок якщо не зможемо з вами звязатись:

X
Регистрация
Регистрация

Спасибо, что обратились к Psychology Service. Оставьте свои контакты для регистрации!


X
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок


×
Реєстрація
Реєстрація

Дякуємо, що звернулись до Psychology Service. Залиште свої контакти для реєстрації!


X
Записатись на зустріч: "Таємниці щасливих стосунків"

Ваше ім'я (обов'язково)

Ваш телефон (обов'язково)

Ваш Email

X
Записатись на консультацію до Анни

Дякуємо що звернулись в Psychology Service. Будь ласка, залиште свої контакти та інформацію.


Ваше ім'я*

Ваш email*

Записатись на:*

Примітка

X
Записатись на консультацію

Дякуємо що звернулись в Psychology Service. Будь ласка, залиште свої контакти та інформацію.


Ваше ім'я*

Ваш email*

Записатись на:*

Примітка

X
Задати питання

Дякуємо що звернулись в Psychology Service, завжди готові відповісти на всі Ваші питання. Для зв’язку залиште свої контакти.


Ім'я

Телефон*

Email*

Повідомлення

X
Залишити відгук

*

Маєте бажання додати своє фото?

X
Записатись на консультацію

Дякуємо що звернулись в Psychology Service. Будь ласка, залиште свої контакти та інформацію.


Ваше ім'я*

Ваш email*

Записатись на:*

Примітка

X